Διασυνοριακός Σχεδιασμός
Ο κτιριακός τομέας αποτελεί το επίκεντρο των νομοθετικών πλαισίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), διότι είναι ο τομέας που αφενός ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό σπατάλης ενέργειας, αφετέρου έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξοικονόμησης. H εφαρμογή μέτρων για την Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) στις κτιριακές υποδομές των Αστυνομιών της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί μια κορυφαία προτεραιότητα, ώστε να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί και κατ’ επέκταση οι εθνικοί στόχοι στα κτίρια.
Η Πράξη POLI-SYNERGIES επιδιώκει, πέρα από την υλοποίηση επιδεικτικών έργων σε κτίρια των Αστυνομιών Ελλάδας και Κύπρου, να θέσει ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού με ορίζοντα το 2050 για κάθε Αστυνομία, με στόχο την επίτευξη των εθνικών στόχων ΕΞΕ και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα κτίρια. Οι Αστυνομίες Ελλάδος κα Κύπρου έχουν διοικητικά όργανα που μπορούν με σχετικά μεγάλη αυτονομία να αποφασίζουν την εκτέλεση παρεμβάσεων ΑΠΕ-ΕΞΕ στο κτιριακό απόθεμα που διαχειρίζονται.
Το πλαίσιο διαμόρφωσης και λήψης αυτών των αποφάσεων, για τις δυνατότητες ενσωμάτωσης των ΑΠΕ-ΕΞΕ στα κτίρια, παρουσιάζεται μέσα από 14 κρίσιμες παραμέτρους, που εστιάζουν τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και της χώρας μας, όσο και στην αξιοποίηση των παραγόντων της αγοράς, προς την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.